Po starem izročilu izdelano obredno vino Motnik …

Kdaj:
5. december, 2019 @ 18:00 – 20:00
2019-12-05T18:00:00+01:00
2019-12-05T20:00:00+01:00
Kje:
Nova Gorica
Trg Edvarda Kardelja 4
Po starem izročilu izdelano obredno vino Motnik ... @ Nova Gorica
V četrtek, 5. decembra, ob 18. uri, bomo v Goriški knjižnici Franceta Bevka gostili zapisovalca ljudske nesnovne kulturne dediščine Pavla Medveščka. Z njim se bo pogovarjala Daša Medvešček.
Pavel Medvešček, rojen leta 1933 v Anhovem, je pisatelj, publicist, grafik, slikar in zapisovalec ljudske dediščine, saj so ga modrosti, nauki in misli naših prednikov zaposlovale že, kot bi sam povedal, »v času zorenja«. Dolga leta je delal kot konservator za ljudsko dediščino pri Zavodu za spomeniško varstvo Gorica, službena pota pa so ga vodila vse od doline Trente v Posočju do hrvaške meje. Prav na teh poteh je srečal »strice«, ki so bili zadnji še živeči pričevalci življenja in duhovnosti po načelu avtohtonega starega verovanja v Posočju in ki so mu zaradi njegove radovedne narave zaupali do te mere, da so kljub prisegi o molčečnosti spregovorili o staroverskih običajih, obredih in navadah. Zgodba o pridelavi obrednega vina motnik je nadaljevanje odmevne etnološke monografije Iz nevidne strani neba: razkrite skrivnosti staroverstva (2015), v letu 2020 pa avtor načrtuje izid nove knjige o vidonih in vidonstvu v Posočju.
Iz kataloga
 »Tisti, ki misli vino motnik narediti, mora v to vino virvati in vse kar piše, z ljubeznijo narediti. Motnik se ne pije po oštarijah na litre, ma u kleti skupaj s tistimi, ki »štemajo« dobro vino. Pijanci ga ne smejo niti videti, kaj šele piti, ker bi bil to smrtni greh. En »glš« motnika pred spanjem je zdravilo«.
Prireditev bo pri klavirju. Prijazno vabljeni.

#staroverstvo #kletBrda #GoriškaknjižnicaFrancetaBevka