Simpozij “Raziskovanje posoškega naravoverstva 2021”

 

Društvo za raziskovanje posoškega naravoverstva Matjar vabi na simpozij

“RAZISKOVANJE POSOŠKEGA NARAVOVERSTVA 2021”,

ki bo v soboto 18.decembra 2021 ob 17.00 v galeriji Rika Debenjaka v Kanalu (Kidričeva cesta 5-8).

PROGRAM :

Uvodni pozdrav in nekaj besed o društvu Matjar

17.00 – Anton Perdih: Posoško staroverstvo z vidika davne preteklosti

Anton Perdih je po rodu s Tolminskega in po izobrazbi kemik. Po upokojitvi se posveča raziskavam na področju matematične kemije, genetike in izvora Evropejcev.

18.00 – Katja Kogej: Rastline v življenju starovercev

Katja Kogej, etnologinja in naturopatinja, nam bo približala pomen in vlogo rastlin v vsakdanjem in prazničnem letu starovercev. Torej – katere so poznali, kako so jih imenovali, kdaj in kako so jih uporabljali, katere izmed njih najbolj cenili…To bo kratek vpogled v izjemno bogato izročilo, ohranjeno izključno po zaslugi Pavla Medveščka.

19.00 – Ana Pečar: Videoprojekcija v spomin Pavlu Medveščku

19.15 – Silvo Močnik: Po stopinjah staroverstva na cerkljanskem

Ljubezen do Narave, zanimanje za ljudska izročila in osuplost nad bogato kulturno in duhovno dediščino naših prednikov ki jo je zbral ter ohranil Pavel Medvešček, vse to je v njemu razpihalo plamen raziskovalne sle. Na tokratnem predavanju, se bo Silvo Močnik predvsem posvetil drobcem staroverstva na domačem cerkljanskem, pa tudi čez hribe.

 

Izpolnjevanje pogoja PCT (prebolevnost, cepljenje ali testiranje), obvezno uporabo zaščitne maske, razkuževanje rok, medsebojno razdaljo in prezračevanje zaprtih prostorov.

Vstopnine prosto, vljudno vabljene/-ni.

info@matjar.si